Senaste inläggen

Åtta tecken på en usel boss

Ledarskap

 

Stora ledare på arbetsplatsen hjälper sina medarbetare att bli de bästa versionerna av sig själva: skickliga, passionerade medarbetare som längtar efter att förbättra sig själva och investera i sina jobb. Baksidan av det hela är att dåliga chefer kan ta bort all passion du har och få dig att undra om det är värt pengarna att gå till jobbet överhuvudtaget. I värsta fall kan en usel chef få dig att tappa självförtroendet och tvivla på din egen kompetens, vilket kan leda till en ohållbar situation på jobbet. 

 

Med inspiration från författaren Brigette Hyacinths kommer här några tankar om riktigt usla bossbeteenden som är bra att hålla utkik på när man står inför ett karriärbyte som innefattar en ny chef. Att välja chef är lika viktigt som att välja bransch eller position och få personer kommer att påverka dina möjligheter så mycket som din framtida chef. Vi på Enlight Me har flera gånger önskat att vi tackat nej till fina erbjudanden eftersom vi haft en dålig magkänsla om vår nya chef, det har i vissa fall kostat mycket och måendet har fått sig en rejäl törn. 

 

  1. Detaljstyrning. Detta är den främsta mördaren av kreativitet och innovation på arbetsplatsen. Det främjar en miljö av misstro där du känner dig kvävd och begränsad. Denna egenskap är svår att fånga upp på bara ett möte vid en intervju, men ett sätt kan vara att ställa några extra frågor om mandat och rapporteringsformer och hålla ögonen öppna för beteendet. 
  2. Fokuserar på dina svagheter snarare än styrkor. Sådana chefer håller koll på och använder detta mot dig i prestationsbedömningar. De kan lista alla misstag en medarbetare gör även om det redan diskuterats och åtgärdats. Av rädsla för att mista sin egen position vågar de heller inte anställa personer som är smartare än de själva eller dela med sig av sin kunskap till andra.   
  3. Favorisering. De rekommenderar bara medarbetare i sin "inre krets" för uppdrag eller tillväxtmöjligheter medan de håller tillbaka andra. De känner igen och belönar samma medarbetare varje gång. De omger sig med smickrare. Om en medarbetare står upp mot dem anses de vara en dålig lagspelare och behandlas som en utstött.  
  4. Tar cred för medarbetares arbete eller framgångar. Dåliga chefer kommer att göra allt för att se bra ut, inklusive att ta cred för ditt hårda arbete eller idéer. Att boosta sig själva är deras högsta prioritet, vilket ofta lysa igenom vid ett intervjutillfälle. Det finns inget mer demotiverande än att arbeta hårt och se någon annan få beröm för ditt jobb. Detta är en garanti för lågt engagemang hos en medarbetare.  
  5. Att ge falska löften för att få en medarbetare att acceptera ett jobb eller ett ansvar. När du väl tagit jobbet ändrar de kontinuerligt mållinjen när målet nästan uppnås eller efter att det har uppnåtts. Dessa chefer ses som opålitliga och håller inte sitt ord. Var på din vakt om det utlovas exempelvis lönetillägg som man inte vill dokumentera eller om det utmålas andra fluffiga förmåner längre fram. 
  6. Står inte upp för sitt team. Det är demotiverande att arbeta för en chef som inte står upp för sitt team. Om någon gör ett misstag förvandlas de till domare, jury och bödel. De är snabba att peka finger, vilket gör att du till slut trippar på tå och ser till att inte göra några misstag. En kultur där man inte vågar göra misstag tar lätt död på engagemang och innovation. 
  7. Överarbetar sina medarbetare. De har orealistiska förväntningar på vad som är möjligt från anställda. Deras huvudfokus ligger på resultat och måluppfyllnad och de visar ingen empati. Här kan du vara vaksam på tidpunkterna som du får mail, kommer varje kallelse till intervjuer sent på kvällen så kan det vara ett tecken på att teamen pushas av en sådan chef. De bryr sig inte om anställda och försöker inte dölja detta. Om en anställd är sjuk är deras största fokus på när de kommer tillbaka snarare än hur de mår.  
  8. Ignorerar feedback/lyssnar inte. Vissa chefer lyssnar inte på underordnade eller vill bara ha positiv feedback. De erkänner inte misstag. De tar negativ feedback personligen och behandlar dig illa om du ger sådan. Konsekvensen är att medarbetarna lär sig att inte säga någonting, vilket leder till att sådana ledare arbetar i en bubbla och fortsätter att vara usla chefer.  
Made on
Tilda